Arbori si arbusti ornamentali

sylvestris01.jpg

Pin de pădure (Pinus sylvestris)

Arealul speciei Pinus sylvestris este eurasiatic. La noi în țară este relativ puţin răspândit, prin turbării (Cosna, Poiana Stampei), pe calcare (Nordul Moldovei, Cheile Bicazului, Munţii Apuseni) sau pe soluri silicoase (Vrancea). Arbore  de  talia  II,  coroană piramidală.   Trunchiul   are scoarţa   cărămizie.   Frunze aciculare, prinse câte 2, lungi de 5-7cm. Conuri erecte.

nigra03.jpg

Pin negru (Pinus nigra)

Pinus nigra este răspândit din Spania până în ţinuturile pontice. Se află şi la noi în Oltenia şi Banat (var. banatica); în alte zone se plantează. Arbore  de  talia  II,  coroană larg-ovoidală. Frunze lungi de 15 cm,  ciculare, prinse câte 2. Conuri de culoare deschisă.

decidua03.jpg

Larice, Zadă (Larix decidua)

Larix decidua are aria geografică de răspîndire în Alpi și în Carpaţi. La noi în ţară este relativ puţin răspândită în mod natural, ca pâlcuri mici sau exemplare izolate prin munţii Apuseni, Bucegi, Ceahlău ete. Arbore  de  talia  I,  coroană larg-piramidală. Frunze aciculare moi, dispuse în fascicule. Frunzele se colorează  galben toamna şi cad. Conuri mici, erecte.

baccata03.jpg

Tisa (Taxus baccata)

Taxus baccata este o planta toxică, singura parte netoxică fiind arilul roșu. Arealul tisei se întinde din Europa prin Caucaz și în Africa de nord. La noi în țară crește prin paduri de fag, pe substrat calcaros. Arbore  de  talia  III,  coroană larg-piramidală. Specie dioică. Frunze aciculare, dispuse pectinat, culoare verde închis pe partea superioară. Conuri cărnoase, cu aril roşu.

di06.jpg

Chiparosul de baltă (Taxodium distichum)

Taxodium distichum este o specie originară din America. Arborele  de  talia  I are coroană larg-piramidală. Frunzele sunt fine, aciculare, devin ruginii toamna şi cad. Primăvara înfrunzeşte din nou. Conurile sunt sferice.

pseudotsuga-menziesii-cone.jpg

Duglas verde (Pseudotsuga menziesii)

Pseudotsuga menziesii este o specie originară din America de Nord. Arbore de  talia  I, cu  coroană piramidală. Frunzele sunt aciculare moi și au miros de citrice la strivire. Conurile sunt   pendule,  cu  bractei lungi.

pungens02.jpg

Molidul argintiu (Picea pungens ‛Argentea’)

Picea pungens ‛Argentea’ este originară din părţile vestice ale Americii. Arborele  de  talia a II-a are coroană piramidală, frunze aciculare, dispuse radial, de culoare argintie și conuri pendule.

picea-abies-1.jpg

Molidul (Picea abies)

Picea abies este o specie predominant întâlnită în pădurile de conifere de la noi. Creşte în toată Europa în afară de regiunile sudice, formând păduri întinse. Este un arbore de talia I, cu o coroană piramidală și ramuri secundare pendule. Frunze sunt aciculare, dispuse radial. Conuri sunt mari și pendule.

strobus08.jpg

Pin moale (Pinus strobus)

Pinus strobus este originar din America de Nord. Arbore  de  talia  I,  coroană larg-piramidală. Frunze aciculare prinse câte 5, moi, lungi   de   10cm. Conuri pendule cu stropi de răşină