Gutuiul si gutuile - potential nevalorificat (I)
Calitatile gutuilor sunt recunoscute de majoritatea celor care le-au intalnit. Dar, cultura gutuilor este inca la nivelul pomilor din gradina sau m
Calitatile gutuilor sunt recunoscute de majoritatea celor care le-au intalnit. Dar, cultura gutuilor este inca la nivelul pomilor din gradina sau m
Productia totala de fructe a anului 2018 in Romania a crescut fata de cea a anului 2017 cu peste 70% (www.insse.ro).
Cele mai spectac
Smochinele sunt fructe cu valoare nutraceutica recunoscuta.
100 g smochine uscate au urmatoarea compozitie:
Compozitia biochimica a fructelor este complexa. Prin combinatiile unice de vitamine, saruri minerale, acizi organici fructele sunt indispens
Alunele sunt apreciate pentru conţinutul bogat în substanţe grase, proteine, vitamine şi săruri minerale, fiind utilizate în stare proaspătă sau în diferite produse de cofetărie sau patiserie. Miezul proaspăt conţine: 61,16% substanţe grase, 15,58% substanţe azotate, 13,22% materii extractive, 3,84% celuloză, 3,5% apă, 2,70% cenuşă bogată în: Ca, P, Mg, K, S, Cl, Na, Fe, Cu, vitamine: B1 - 0,39mg%, B2 - 0,21 mg%, B3 - 1,35 mg%, B5 - 1,15 mg%, B9 - 71 mg%, C - 3,0 mg%, A - 0,029 mg%, fiind considerate excelente fructe dietetice. (Hoza D., 2014)
Fiind printre primele ţări cultivatoare din lume şi a doua din Europa, prunul reprezintă o specie extrem de importantă în agricultura românească şi având în vedere planul Proiectului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, abordarea acestei teme poate să completeze cunoştinţele necesare pentru înfiinţarea de livezi care să aibă o tehnologie de cultură prietenoasă cu mediul, protecţia împotriva bolilor şi dăunătorilor fiind integrată.
Agricultura integrată foloseşte metode şi procedee intensive, dar aplicate cu măsură şi la nivelul minim necesar, în condiţiile obţinerii unor producţii competitive cantitativ, calitativ şi economic. Integrează măsuri şi tehnici, am putea spune "blânde" pentru ocrotirea mediului înconjurator în care, folosirea intensivă a asolamentului, a măsurilor preventive de combatere a bolilor şi dăunatorilor, a cultivarelor performante, cu rezistenţe genetice la boli şi dăunători reprezintă măsuri tehnologice primordiale.
Într-o lume în care producţia agricolă creşte într-un ritm mai lent decât creşterea accelerată a populaţiei (se preconizează că până în anul 2050 populaţia globului va număra aproximativ 10 miliarde de locuitori), este necesară găsirea unor soluţii moderne prin care agricultura să asigure cantităţi suficiente de hrană, cu o calitate corespunzătoare.
Ecologia este învăţătura despre gospodărirea naturii. Ea descrie relaţiile ştiinţifice dintre vieţuitoare şi mediul lor înconjurător. Noţiunea de ecologie provine din limba greacă şi înseamnă: oikos = gospodărie şi logos = învăţătură. (Ghena N., Braniște N., Stănică F., 2010)
Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură și Societatea Națională a pomicultorilor din România, cu ajutorul Ministerului Agriculturii și dezvoltării, prin proiectul UMP CESAR (Completarea Sprijinului Financiar acordat de Uniunea Europeană pentru Restructurarea Agriculturii în România), au realizat un Ghid tehnic și economic pentru pomi, arbuști fructiferi și căpșun – disponibil pe http://www.madr.ro/docs/agricultura/legume-fructe/Ghid-Pomicultura-final.pdf.