Smochinele sunt fructe cu valoare nutraceutica recunoscuta.
100 g smochine uscate au urmatoarea compozitie:
- energie (kcal) = 249/ proteine (g) = 3,3/ total lipide (g) = 0,9/ acizi grazi saturati totali (g) = 0,1/ acizi grasi mononesaturati totali (g) = 0,2/ acizi grasi polinesaturati totali (g) = 0,35/ carbohidrati (g) = 63,9/ fibre (g) = 9,8/ zaharuri (g) =47,9
Smochinele sunt o sursa importanta de:
- minerale: Ca (mg) = 162/ Fe (mg) = 2/ Mg (mg) = 68/ P (mg) = 67/ K (mg) = 680/ Na (mg) = 10/ Zn (mg) = 0,5/ Cu (mg) = 0,3/ Mn (mg) = 0,5/ Se (microg) = 0,6/
- si vitamine: vitamina C (mg) = 1,2/ B1 (mg) = 0,1/ B2 (mg) = 0,1/ B3 (mg) = 0,6/ B5 (mg) = 0,4/ B6 (mg) = 0,1/ B9 (microg) = 9/ vitamina E (mg) = 0,3/ vitamina K (microg) = 15,6 (Prof. dr. U. Aksay, 2019).
In cadrul celui de-al VI - lea Simpozion pe Smochin organizat de Institutul de Agricultura si Turism Porec si ISHS in perioada 2-5 septembrie la Rovinj, Croatia, au fost prezentate cateva soiuri existente in cultura (foto).