Pomi si arbusti fructiferi

img-20190617-wa0024.jpg

Compozitia biochimica a cireselor

Compozitia biochimica a fructelor este complexa. Prin combinatiile unice de vitamine,  saruri minerale, acizi organici fructele sunt indispensabile unei alimentatii echilibrate respectiv bunei functionari a metabolismului organismului uman. 

Cireșele prezintă:

  • Substanta uscata = 10-24%
  • Total zaharuri (%) = 6-15% 
  • Total aciditate (%) = 0,20-0,80 %
  • Energie (cal) = 270
  • Hidrați de carbon (g) = 14
  • Acizi organici liberi (g) = 0,5-1,4%
  • Minerale (% cenușă) = 0,25-0,68
  • Taninuri (%) = 0,03 - 0,28
  • Proteine (g) = 0,40-1,17
  • Grăsimi (g) = 0,5
  • Vitamica C (mg) = 10 - 39
  • Provitamina A (mg) = 0,3
  • Antociani (mg) = 1,8 - 74,3 
  • Potasiu (mg) = 155-348
  • Calciu (mg) = 18
  • Magneziu (mg) = 3
  • Fosfor (mg) = 11,8 - 30
  • Fier (mg) = 0,3-2,8

 

img-20190617-wa0031.jpg

 Surse: 

Silvia Nicolae, Aurel Paul - Bădescu, Claudia Nicola, Camelia Pârvan, Chemical and biochemical components in fruit and their role in the human health.

Nicolae Voiculescu , Dorel Hoza, Valentin Spita, 2006. Elemente minerale din fructe, Ed. Elisavaros, Bucuresti

Gheorghe Cimpoies, 2018. Pomicultura speciala, Ed. Print Caro, Chisinau