Arbori si arbusti ornamentali

Soiuri romanesti de afin american (Vaccinium corymbosum L.)

Soiuri romanesti de afin american (Vaccinium corymbosum L.)

Cosmin Mihai

cosmin.mihai@horticultura-bucuresti.ro

 

Afinul american (Vaccinium corymbosum L.) este o specie din America de Nord, originar din estul Canadei, estul si sudul Statelor Unite, fiind naturalizat in Europa, Noua Zeelandă, Japonia, etc. foto-1.png

 Foto: 1. Aspect fructe afin american (Vaccinium corymbosum L.) (USAMV București)

 

Este un arbust foios, cu frunze lucioase, eliptice, care poate sa ajunga la 1,5 – 4 m inaltime. Florile sunt campanulate, lungi, albe sau roz, prinse in racem (ciorchini). Fructele de afin pot sa fie de culoare albastru mai mult sau mai putin inchis in functie de soi, acoperite cu pruina (ceara), au 8-15 mm in diametru,  sunt bogate in vitamine (A, B, C, E) si zaharuri, fiind foarte apreciate pentru consum in stare proaspata. De asemenea, fructele au proprietati antioxidante deoarece contin antociani și flavonoide și pot fi folosite ca materie primă pentru procesare sub formă de sucuri, dulceață, prăjituri, lichior (afinată)? etc.

Poate fi cultivat cu ușurință în livezi familiare și chiar pe balcoane și terase dacă se plantează în ghivece cu substrat (sol) acid.

În România este o specie recent luată în cultură comercială, existând deja foarte multe plantații comerciale care au suprafețe chiar și de zeci de hectare. După 1990 datorită cercetărilor de ameliorare de la ICDP Mărăcineni au fost obținute mai multe soiuri de afin american aclimatizate la noi.

 

AUGUSTA

Este un soi obținut din Berkeley x Bluecrop omologat la ICDP Pitești-Mărăcineni și omologat în anul 1999.

Formează tufe de vigoare mare, cu port erect și coroană răsfirată. Înflorește în a doua jumătate a lunii mai, este autofertil și formează bace (fructe) mari de aproximativ 2 grame, având culoare albastru deschis cu pruină intensă, pulpa alb-gălbuie cu 40-42 de semințe mici. Gustul este acidulat-dulce și aromat.

Fructele se maturează de la mijlocul lunii iulie până în luna august (eșalonat) fiind destinate atât pentru consum în stare proaspătă, cât și pentru prelucrare.

Producția medie pe plantă este de 2,5 – 4 kg.

Este un soi rezistent la antracnoză și arsură bacteriană.

Preferă un sol cu pH de 4,5-5,5, ușor până la mediu argilos, bogat în materie organică.

augusta.jpg

Foto 2. Fructe soiul Augusta (USAMV București)

 

LAX

Este un soi obținut din hibridare liberă la ICDP Pitești-Mărăcineni, omologat în anul 2003.

Arbustul are vigoare mare de creștere cu aspect înalt și larg. Ramurile de rod sunt etalate și ciorchinii sunt lacși cu maturarea grupată a fructelor ceea ce face recoltarea mai ușoară a fructelor.

Înflorește semi-timpuriu, mijlocul lunii mai, cu auto-fertilitate și fertilitate naturală de peste 80%.

Ciorchinii sunt mari, cu dispunerea laxă a bacelor care au o greutate de 1,8 g/bacă. Pulpa fructelor este alb-gălbuie, cu gust dulce-acidulat, ușor aromat, cu fermitate medie și un conținut ridicat în zaharuri.

Maturarea fructelor se realizează de la sfârșitul lui iunie până la jumătatea lunii iulie. Acest soi datorită maturării fructelor grupate în ciorchine are avantajul de a reduce numărul de recoltări la 2-3 față de alte soiuri la care numărul de recoltări este de 6-8.

Producția pe plantă este de 3 kg putând să atingă o producție de 9-12 t/ha.

Preferă solurile cu un pH cuprins între 4 și 6,2. 

lax.jpg

 Foto 3. Fructe soiul Lax (USAMV București)

 

PROD

Ca și precedentul soi, Prod a fost obținut tot din hibridare liberă din soiul Patriot, la ICDP Pitești-Mărăcineni și a fost omologat în anul 2008.

Este un arbust cu habitus larg, port semi-erect, tulpinile slab pigmentate, de grosime mijlocie ce se arcuiesc sub greutatea rodului.

Ciorchinii sunt mijlocii, cu fructe dense, mijlocii ca mărime, uniforme, de culoare bleu deschis, cu pruină puternică. Pulpa este fermă, suculentă, dulce-acidulată, aromată și cu un conținut ridicat de substanță uscată.

Maturarea fructelor se realizează în prima jumătate a lunii iulie, realizând producții mari de 3-5 kg/plantă.

Este un soi care are o bună capacitate de păstrare a fructelor, tolerant la cancerul fusicocum și arsura ramurilor.

Necesită un pH optim din sol de 4-4,4 dar tolerează și solurile slab acide cu un pH de până la 6,2. 

prod.jpg

 Foto 4. Fructe soiul Prod (USAMV București)

 

SIMULTAN

Provine din soiul Spartan în urma hibridării libere și a fost obținut la ICDP Pitești-Mărăcineni, fiind omologat în anul 2001.

Planta are aspect viguros, cu port erect și coroană largă, purtând ciorchini lungi, cu dispunere laxă a fructelor. Fructifică predominant pe ramurile de 2 ani, cu lungimea de 20-35 cm.

Fructul este de mărime mijlocie, având cca1,8 grame, culoare albastră cu multă pruină ceea ce îi oferă un aspect plăcut. Pulpa este alb-gălbuie, având o fermitate mare, cu gust dulce-acidulat, aromată. Fructul se desprinde ușor și fără ruperea pieliței ceea ce determină o bună capacitate de păstrare.

Este un soi foarte timpuriu, fructele maturându-se la sfârșit de iunie și fiind necesare doar două, maxim trei recoltări.

Este un soi tolerant la cancerul fusicocum și arsura ramurilor.

Pentru polenizare are nevoie să fie plantat în asociere cu alte soiuri și preferă solurile cu un pH de 4,5-5,8. 

simultan.jpg

Foto 5. Fructe soiul Simultan (USAMV București)

 

VITAL

Este un soi obținut la ICDP Pitești-Mărăcineni din soiul Spartan prin hibridare liberă și omologat în anul 2008.

Are o vigoare mijlocie, cu o înălțime de până la 1,5 m, cu un port semi-erect, cu tulpini rare. A fost selecționat pentru calitatea fructelor și maturarea concentrată a fructelor în ciorchine și în tufă.

Fructele sunt mari, peste 2,2 grame, la primele recoltări pot să depășească 3,5-4 grame, de culoare albastră, ușor roșcată, pruină mijlocie-slabă, pulpa alb-gălbuie, suculentă, de consistență medie.

Maturarea fructelor începe la sfârșit de iunie și se pot obține 2,5 kg/plantă.

Este un soi tolerant la cancerul fusicocum și arsura ramurilor.

Preferă solurile puternic acide (pH 4) până la slab acide (pH 6,2). 

vital.jpg

 Foto 6. Fructe soiul Vital (USAMV București)

 

Bibliografie selectivă

  1. Adrian Asănică, Dorel Hoza. Pomologie. Editura Ceres, București, 2013;
  2. Lenuța Chira. Cultura arbuștilor fructiferi. Editura M.A.S.T., București, 2000;
  3. Nicolae Ștefan, Gheorghe Glăman, Nicolae Braniște, Florin Stănică, Ion Duțu, Mihai Coman. Pomologia României, vol. X. Soiuri noi de piersic, nectarin, nucifere, specii pomicole noi, arbuști fructiferi, căpșun și portaltoi creați în România. Editura Ceres, 2018;

 

Soiurile prezentate fac parte din colecția USAMV București, care este partener în proiectul ADER 6.1.4. - Cercetări privind analiza diversității genetice la unele specii pomicole de interes economic prin corelarea tehnicilor de fenotipare și genotipare în vederea elaborării unor strategii de conservare,  proiect finanțat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Planul sectorial pentru cercetare – dezvoltare din domeniul agricol și de dezvoltare rurală al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe anii 2023 – 2026, “ Agricultură și Dezvoltare Rurală - ADER 2026”