Arbori si arbusti ornamentali

pungens02.jpg

Molidul argintiu (Picea pungens ‛Argentea’)

Picea pungens ‛Argentea’ este originară din părţile vestice ale Americii. Arborele  de  talia a II-a are coroană piramidală, frunze aciculare, dispuse radial, de culoare argintie și conuri pendule.

  • Incadrare sistematică:

Încrengatura: Pinophyta

Clasa: Pinopsida

Ordinul: Pinales

Familia: Pinaceae

Genul: Picea

Denumire științifică: Picea pungens ‛Argentea’

Denumire populară: Molid argintiu

 

  • Originea şi arealul de răspândire:

Molidul argintiu este originar din Munţii Stâncoşi, unde vegetează la altitudini de 1800-3300 m. La noi specia a fost introdusă cultural-experimental, datorită creşterilor remarcabile, dar şi în scop ornamental. (Clinovschi F., 2005)

 

  • Descriere morfologica şi particularitati biologice:

Specie exotică, de talia I, cu înălţimi de până la 50 m în zona de origine. (Clinovschi F., 2005)

Scoarţa este cenuşie, iar coroana nu prezintă verticile regulate. Lujerii sunt viguroşi, glabri,  bruni-gălbui. Muguri terminali sunt mai mari, nerăşinoşi, cu vârful solzilor evident răsfrânt. (Clinovschi F., 2005)

Frunzele aciculare sunt de 2-3 cm, rigide, în ţepătoare, uşor recurbate, înghesuite pe partea superioară a lujerului și nu au miros. (Clinovschi F., 2005)

Conuri cilindrice, au dimensiuni de 6-10 cm, sunt brune deschis, cu solzi pergamentoşi, flexibili, romboidali, ştirbiţi al vârf. (Clinovschi F., 2005)

Molidul argintiu are cea mai rapidă creștere dintre toate speciile genului Picea.

picea-pungens-2-copy.jpg

  • Metode de înmulţire:

- prin seminţe

- prin altoire (pentru păstrarea culorii). (Mănescu Cristina, 2010)

 

  • Exigente biologice și ecologice:

Molidul argintiu este o specie este heliofilă și rezistentă la ger, care tolerează atmosfera urbană. (Mănescu Cristina, 2010)

Atfel, specia este foarte bine adaptată la climate montane continentale, suportând bine uscăciunea din aer şi sol. De asemenea, este foarte rezistentă la fum şi praf, fiind din acest punct de vedere, introdusă cu succes în oraşe. (Clinovschi F., 2005)

 

  • Importanţă economică şi ecologică și utilizare:

Se poate planta în parcuri, grădini - solitar sau în grupuri, fiind o specie ornamentală mult apreciată. De asemenea se poate utiliza în realizarea unor aliniamente în parcuri. (Mănescu Cristina, 2010)

 

Link-uri utile:

The Gymnosperm Database 

Oxford Academicarticles 

ScienceDirect articles 

EDP Sciences articles 

https://en.wiktionary.org/wiki/Picea

 

Bibliografie

Clinovschi F., 2005. Dendrologie. Editura Universităţii Suceava, Suceava.

Mănescu Cristina, 2010. Arboricultură ornamentală – Suport de curs. USAMV din București, Facultatea de Horticultură, București.