Sanatate

b2.jpg

Vitamina B2 (Riboflavina)

Date generale

  • Este solubila in apa si usor asimilabila. 
  • Cantitatea eliminata in procesul de excretie depinde de necesitatile organismului si poate fi insotita de pierderi de proteine.
  • Ca si celelalte vitamine B, nu poate fi stocata ii corp, ea trebuind furnizata zilnic de catre alimentele consumate sau prin suplimente. 
  • Este cunoscuta si sub numele de vitamina G. 
  • Se masoara in miligrame. 
  • Spre deosebire de tiamina, riboflavina nu este distrusa de caldura, agenti oxidanti sau acizi. Pentru adulti, doza zilnica necesara este de 1,2 — 1,7 mg. Femeile gravide pot mari doza pana la 1,6 mg. Mamele care alapteaza vor lua 1,8 mg in primele sase luni si 1,7 mg in urmatoarele sase luni. 

Rol

  • Stimuleaza cresterea si functia de reproducere. 
  • Imbunatateste starea de sanatate a pielii, parului si a unghiilor. 
  • Ajuta la eliminarea senzatiei de uscaciune a gurii, limbii si buzelor. 
  • Mareste acuitatea vizuala si inlatura oboseala ochilor. 
  • Alaturi de alte substante, contribuie la metabolizarea carbohidratilor, a grasimilor si proteinelor.

Afectiuni datorate carentei de B2

Ariboflavinoze — leziuni ale gurii, buzelor, pielii si mucoaselol genitale.

Surse naturale de vitamina B2

Lapte, ficat, rinichi, drojdie de bere, branza, legume de culoare verde, oua, peste.

Suplimente

  • Disponibile in concentratii variate — in mod obisnuit de 100 mg.
  • La fel ca majoritatea vitaminelor din complexul B, este mai eficienta combinata in proportii egale cu celelalte.
  • Dozele zilnice obisnuite sunt de 100 —300 mg.

Toxicitate

Nu se cunosc efecte toxice ale vitaminei B2.

Excesul poate determina simptome ca: mancarimi, ameteala, senzatii de arsura sau furnicaturi.

Inamici ai vitaminei B2

Lumina — in mod special razele ultraviolete — si substantele alcaline au actiune distructiva asupra riboflavinei.

Apa (vitamina B2 se dizolva in lichidele folosite la gatit), sulfamidele, estrogenii si alcoolul.

Sfaturi

Daca se consuma cantitati reduse de carne de vita si de produse lactate, trebuie marita doza de vitamina B2. 

Orice stare de stres necesita marirea cantitatii de vitamina B complex ingerata.

Riboflavina actioneaza cel mai eficient asociata cu nicotinamida si vitaminele B6 si C. 

Sursa : Earl Mindell, 1991. Biblia Vitaminelor, Medicina Pentru Toti, Editura Elit