Date generale
- Solubila in grasimi, este depozitata in ficat, in tesutul adipos, in inima, muschi,testicule, uter, sange, in glandele pituitara si suprarenale.
- Initial era masurata in unitati de greutate, dar in ultimul timp s-au adoptat unitatile internationale (UI) care exprima activitatea sa biologica. In cazul acestei vitamine, 1 UI este echivalenta cu 1 mg.
- Vitamina E este formata din opt compusi numiti tocoferoli - alfa, beta, gamma, delta, epsilon, zeta, eta si theta - dintre care cel mai activ si eficace este alfa-tocoferolul.
- Avand actiune puternic antioxidanta, previne oxidarea compusilor grasi, a vitaminei A, seleniului, a doi aminoacizi cu sulf si a unor componenti ai vitaminei C.
- Intensifica actiunea vitaminei A.
- Doza zilnica necesa: pentru adulti este de 8 pana la 10 UI. O cantitate de 60-70 la suta din doza zilnica este eliminata prin fecale.
- Spre deosebire de celelalte vitamine liposolubile, tocoferolul ramane in organism o perioada scurta de timp asemanator mai degraba vitaminelor B si C.
- Are un rol important in calitate de vasodilatator si anticoagulant.
- Produsele care contin 25 mc de seleniu la fiecare 200 UI de vitamina E maresc eficienta vitaminei.
Rol
- Confera un aspect tineresc prin incetinirea procesului de imbatranire a celulelor, datorat oxidarii.
- Mareste rezistenta organismului furnizand cantitati sporite de oxigen.
- Conlucrand cu vitamina A, protejeaza plamanii impotriva aerului poluat.
- Preintampina formarea cheagurilor de sange si ajuta la dizolvarea lor.
- Atenueaza starea de oboseala. impiedica formarea cicatricilor adanci atunci cand este aplicata local (poate fi absorbita prin piele), cat si administrata intern.
- Accelereaza vindecarea arsurilor.
- Are efect diuretic si hipotensiv.
- Ajuta la preintampinarea avorturilor.
- Micsoreaza incidenta carceilor si crampelor musculare.
- Scade riscul ischemiilor cardiace.
Afectiuni datorate carentei vitaminei
Scaderea numarului de globule rosii, degenerescenta musculara, anemie si tulburari de reproducere.
Surse naturale
Germeni de grau, soia, ulei vegetal, nuci, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, faina imbogatita, grau integral, cereale integrale si oua.
Suplimente
Disponibile sub forma de capsule uleioase si tablete solubile in apa, cu continut de substanta activa intre 100 si 1500 UI. Forma uscata este recomandabila pentru persoanele care nu tolereaza grasimile sau cei cu probleme seboreice. De asemenea, este indicata pentru persoanele de peste 40 de ani. Dozele zilnice obisnuite se situeaza intre 200 si 1200 UI.
Toxicitate
Nu prezinta nici un efect toxic.
Inamici ai vitaminei E
Caldura, oxigenul, temperaturile de inghet, tehnicile de prelucrare a hranei, fierul, clorul, uleiurile minerale.
Sfaturi
Daca se tine un regim bogat in grasimi polinesaturate, probabil ca va fi nevoie de un supliment de vitamina E.
Fierul anorganic (sub forma de sulfat feros) distruge vitamina E, astfel ca nu trebuie luate impreuna.
Daca apa consumata este clorurata, atunci este nevoie de cantitati suplimentare de vitamina E.
Femeilor la menopauza li se recomanda doze crescute de vitamina E (preferabil subforma de amestec de tocoferoli, 400-1200 UI zilnic).
Sursa : Earl Mindell, 1991. Biblia Vitaminelor, Medicina Pentru Toti, Editura Elit