Plante medicinale si aromatice

m11.JPG

Mustarul alb (Sinapis alba L.)

Mustarul alb are multiple utilizari:

  • planta melifera;
  • foarte buna plata amelioratoare pentru sol si ingrasamant verde;
  • planta condimentara, faina obtinuta din seminte se foloseste pentru prepararea mustarului alimentar;
  • semintele de mustar alb intregi au actiune laxativa datorita prezentei mucilagiilor in cantitati mari.

Incadrare sistematica: Ordinul Capparales (Cruciferales); Familia Brassicaceae(Crucifera); Genul Sinapis.

Descriere morfologica si particularitati biologice:

  • Este o planta anuala, cca 60 -100 cm inaltime, paroasa.
  • Frunzele sunt petiolate, lirate.
  • Florile sunt de tipul 4 si galbene; infloresc in mai- iulie.
  • Fructul este o silicva alb-paroasa, cu rostrul lung.
  • Semintele sunt mici (cca 1,2 mm) de culoare alba galbui.

m21.jfif

Exigente ecologice:

  • Este o specie de zi scurta.
  • Se poate semana timpuriu.
  • Dupa semanat trebuie asigurata umiditatea necesare.
  • Este sensibila la temperaturi scazute dupa rasarire.

m31.jfif

Tehnologie de cultura:

  • Cultura se infiinteaza direct din samanta (10-12 kg/ha, 12-14 cm intre randuri) primavara devreme.
  • Infloreste dupa 45-50 de zile de la semanat.

m41.jfif

 Utilizare:

  • Planta melifera.
  • Foarte buna plata amelioratoare pentru sol si ingrasamant verde.
  • Planta condimentara, faina obtinuta din seminte se foloseste pentru prepararea mustarului alimentar.
  • Semintele de mustar alb intregi au actiune laxativa datorita prezentei mucilagiilor in cantitati mari.

 

Bibliografie:

Bojor O., Dumitru R., 2007. Plante si miresme biblice - Hrana pentru suflet si trup. Editura Fiat Lux, Bucuresti, pag. 118.

Bojor O., 2003. Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z.  Editura Fiat Lux, Bucuresti, pag. 172.

Savulescu Elena, 2010. Botanica sistematica. Editura USAMV, Bucuresti, pag. 97.