Mustarul alb are multiple utilizari:
- planta melifera;
- foarte buna plata amelioratoare pentru sol si ingrasamant verde;
- planta condimentara, faina obtinuta din seminte se foloseste pentru prepararea mustarului alimentar;
- semintele de mustar alb intregi au actiune laxativa datorita prezentei mucilagiilor in cantitati mari.
Incadrare sistematica: Ordinul Capparales (Cruciferales); Familia Brassicaceae(Crucifera); Genul Sinapis.
Descriere morfologica si particularitati biologice:
- Este o planta anuala, cca 60 -100 cm inaltime, paroasa.
- Frunzele sunt petiolate, lirate.
- Florile sunt de tipul 4 si galbene; infloresc in mai- iulie.
- Fructul este o silicva alb-paroasa, cu rostrul lung.
- Semintele sunt mici (cca 1,2 mm) de culoare alba galbui.
Exigente ecologice:
- Este o specie de zi scurta.
- Se poate semana timpuriu.
- Dupa semanat trebuie asigurata umiditatea necesare.
- Este sensibila la temperaturi scazute dupa rasarire.
Tehnologie de cultura:
- Cultura se infiinteaza direct din samanta (10-12 kg/ha, 12-14 cm intre randuri) primavara devreme.
- Infloreste dupa 45-50 de zile de la semanat.
Utilizare:
- Planta melifera.
- Foarte buna plata amelioratoare pentru sol si ingrasamant verde.
- Planta condimentara, faina obtinuta din seminte se foloseste pentru prepararea mustarului alimentar.
- Semintele de mustar alb intregi au actiune laxativa datorita prezentei mucilagiilor in cantitati mari.
Bibliografie:
Bojor O., Dumitru R., 2007. Plante si miresme biblice - Hrana pentru suflet si trup. Editura Fiat Lux, Bucuresti, pag. 118.
Bojor O., 2003. Ghidul plantelor medicinale si aromatice de la A la Z. Editura Fiat Lux, Bucuresti, pag. 172.
Savulescu Elena, 2010. Botanica sistematica. Editura USAMV, Bucuresti, pag. 97.