Stiri

stiri-risipa-alimentara-pixabay.jpg

Monitorizarea risipei de alimente

Draft-ul documentului de lucru al Comisiei Europene referitor la monitorizarea risipei de alimente.

În prezent Comisia Europeană are în vedere domeniul de aplicare a noii propuneri de promovare a economiei circulare, care prevede inclusiv acțiuni de prevenire și combatere a risipei alimentare.

Reprezentanții MADR sunt membri în cadrul grupului de lucru ”EU Platform on Food Losses and Food Waste” – platformă creată la nivelul Comisiei Europene. Având în vedere faptul că risipa alimentară este o problemă care are implicații la nivel social, economic, ecologic și politic, prevenirea acesteia a fost identificată ca un domeniu prioritar în UE.

Astfel, Comisia a instituit Platforma dedicată prevenirii deșeurilor alimentare, scopul acesteia vizând sprijinirea tuturor actorilor implicați în cadrul lanțului alimentar, prin definirea măsurilor necesare de evitare a risipei alimentelor, prin schimbul de bune practici și evaluarea progreselor înregistrate în timp.

Prin intermediul pachetului de economie circulară, Comisia își propune modificarea și completarea legislației privind deșeurile (modificarea Directivei de mediu UE 98/2008), prin introducerea noțiunii de deșeuri alimentare. Platforma se bazează pe activitatea grupurilor de experți și este stabilită de Uniunea Europeană. Aceasta poate oferi consiliere cu privire la acțiunile la nivelul UE de prevenire a risipei și reducerea deșeurilor alimentare, cât și facilitarea schimbului de bune practici.

In scopul elaborării unui ghid voluntar, Comisia Europeană a lansat un draft de material privind monitorizarea risipei de alimente la nivelul UE şi a invitat statele membre să transmită punctele de vedere referitoare la acest document.  În vederea formulării unui punct de vedere naţional,  MADR invită cetățenii, organizațiile și autoritățile publice să îşi aducă contribuția la acest material.

În acest sens ataşăm prezentei informări draft-ul transmis de COM, cu menţiunea faptului că acesta poate fi consultat pentru moment numai în limba engleză.

Informații suplimentare despre acţiunile COM referitoare la risipa de alimente pot fi găsite accesând următorul link:  https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/good_practices_en.

Având în vedere cele mai sus menţionate cât şi necesitatea realizării  unui cadru legislativ naţional funcțional pentru reducerea risipei alimentare, MADR  așteptă contribuțiile dumneavoastră până la data de 02 martie 2018 pe adresa de e-mail politici.indalim@madr.ro.

 

Link-uri utile:

Documentul de lucru al Comisiei Europene referitor la monitorizarea risipei de alimente

 

Sursa: http://www.madr.ro/comunicare/4232-informare.html