Stiri

Jurnal Agricol la data de 26 februarie 2018

Temperaturile înregistrate în regiunile pomicole și viticole și nivelul pierderilor provocate de accidentele climatice la data...

Pomicultura

  • Temperatura în zonele pomicole (minimele intervalului): ICDP Pitești, Mărăcineni -9,3ºC; SCDP Băneasa -9,2ºC ; Bistrița -11,1ºC; SCDP Constanța 7,0ºC; SCDCPN Dăbuleni -8,5ºC; SCDP Geoagiu -6,9ºC; SCDP Iași –19,0ºC; SCDH Târgu Jiu -7,1ºC; SCDP Voinești -9,3ºC.
  • Pornirea în vegetație: NU, excepție:

- SCDP Constanța - soiul de migdal Sandi și soiurile de piersic Springold și Springcrest;

- ICDP Pitești, Mărăcineni - soiul de piersic Filip și speciile de arbuști fructiferi afin (Vaccinium corymbossum, soiurile Aurora, Liberty, Huron, Eliot, Duke, Safir, Simultan și Lax), lonicera (Lonicera caerulea var. edulis – kamchiatika), cornul (Cornus mass L., început dezmugurit) și socul (Sambucus nigra L.).

  • Pierderi: SCDP Constanța - la specia piersic, procent muguri de rod afectați: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectați: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană.
  • Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.
  • Temperaturi critice (praguri termice periculoase):

La speciile nepornite în vegetație - după temperaturile relativ ridicate ale primelor două decade ale lunii februarie (0-10⁰C), apariția într-un interval de timp scurt (3 - 6 zile) a unor temperaturi sub -15ºC, nu ar permite recălirea pomilor, adică creșterea rezistenței la geruri a acestora în limitele normale ale fenofazei de repaus vegetativ (-22ºC la -30ºC, în funcție de specie) și ar putea determina apariția pagubelor.

La speciile la care mugurii de rod s-au umflat (au pornit în vegetație) - pagube de 10% pot să apară la temperaturi de -8ºC, -9ºC, pentru ca la -16ºC, -17ºC, pagubele provocate mugurilor de rod, să ajungă până la 90%.

 

Viticultura

  • Temperatura în zonele viticole (minima absoluta): I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave -8,0 ºC), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi -19,0 ºC, podgoria Odobesti -10,1ºC, podgoria Dealul Bujorului -11,9 ºC), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa -8,4 ºC, centrul viticol Valea Calugareasca -8,1 ºC, podgoria Stefanesti -8,5 ºC), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat -6,0 ºC), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar - 7,0 ºC).
  • Grosimea stratului de zapada: 15 cm in podgoria Iasi, 5 cm in podgoria Murfatlar, in arealele viticole: podgoria Tarnave, podgoria Odobesti, podgoria Dealu mare, stratul de zapada este nesemnificativ (< 2 cm); in podgoria Minis-Maderat nu este strat de zapada.
  • Pornirea in vegetatie: NU
  • Pierderi: In podgoria Iasi, in urma finalizarii analizelor de viabilitate, s-au inregistrat pierderi la principalele soiuri pentru struguri de vin: Feteasca alba (70%), Fetesca regala (30%), Muscat Ottonel (19%) si de masa: Gelu (26%), Chasellas dore (66%), Aromat de Iasi (15%).

Se estimeaza pierderi de ochi in areale viticole din nordul Moldovei (podgoria Iasi), in contextul temperaturilor scazute prognozate in intervalul 26-28 februarie.

  • In plantatiile cu pierderi peste 20% se recomanda efectarea taierilor de compensare.
  • Sursele de informare: ICDVV Valea Calugareasca, SCDVV Blaj, Bujoru, Iasi, Minis, Murfatlar, Odobesti, USAMV Bucuresti-SCDVV Pietroasa filiala, INCDBH Stefanesti
  • In general, soiurile pentru struguri de masa sunt mai sensibile la ger comparativ cu soiurile pentru struguri de vin.

Limita de rezistenta la ger este de: -16...-18 ºC la  soiurile pentru struguri de masa si -18...-20  ºC  la soiurile de vin.

  • Temperaturi critice ( praguri termice periculoase) :

-14...-16 ºC :  soiurile pentru struguri de masa (Cardinal, Afuz Ali, Muscat de Hamburg, Italia, Victoria), soiurile pentru vin (Merlot, Plavaie, Syrah);

-16...-18 ºC :  soiurile pentru struguri de masa (Chasselas dore, Coarna neagra selectionata), soiurile pentru vin (Feteasca alba, Riesling italian) ;

-18...-20 ºC : soiurile pentru vin (Feteasca neagra, Feteasca regala, Cabernet Sauvignon, Sauvignon, Pinot noir)

  • Rezistenta la ger este influentata de urmatorii factori : nivelul productiei din anul anterior (nivelul ridicat conduce la o sensibilizare a viţelor la ger), nivelul de aprovizionare al solului in elemente nutritive, in special cu K (confera rezistenta la ger), durata si nivelul temperaturilor scazute, alternanta temperaturilor scazute cu cele ridicate, amplasamentul plantatiei (temperatura la ses este cu 2-5 ºC mai scazuta decat in panta).

 

Sursa: http://www.madr.ro/jurnal-agricol/4231-jurnal-agricol-26-februarie-2018.html