Stiri

Jurnal Agricol la data de 22 februarie 2018

Temperaturile înregistrate în regiunile pomicole și viticole și nivelul pierderilor provocate de accidentele climatice la data...

Pomicultura

  • Temperatura în zonele pomicole (minimele zilnice): ICDP Pitești, Mărăcineni -0,7ºC; SCDP Băneasa -0,5ºC; Bistrița -2,4ºC; SCDP Constanța 2,0ºC; SCDCPN Dăbuleni 1,1ºC; SCDP Geoagiu 0,7ºC; SCDP Iași –2,1ºC; SCDH Târgu Jiu 0,1ºC; SCDP Voinești -0,9ºC.
  • Pornirea în vegetație: NU, excepție soiul de migdal Sandi și soiurile de piersic Springold și Springcrest de la SCDP Constanța și speciile de arbuști fructiferi lonicera (Lonicera caerulea var. edulis – kamchiatika), cornul (Cornus mass L.) și socul (Sambucus nigra L.) de la ICDP Pitești, Mărăcineni.
  • Pierderi: la SCDP Constanța - la specia piersic, procent muguri de rod afectați: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectați: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană.
  • Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.

 

Viticultura

  • Temperatura în zonele viticole (minima absoluta): I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave -1,0 ºC), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi -3,1 ºC, podgoria Odobesti -1,8ºC, podgoria Dealul Bujorului -1,8 ºC), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa -2,0 ºC, centrul viticol Valea Calugareasca -1,7 ºC, podgoria Stefanesti -1,7 ºC), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat +2,0 ºC), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar-1,0 ºC).
  • Pornirea in vegetatie: NU
  • Pierderi: În podgoria Iași,în urma finalizării analizelor de viabilitate, s-au înregistrat pierderi la principalele soiuri pentru struguri de vin: Feteasca albă (70%), Fetesca regală (30%), Muscat Ottonel (19%) și de masă: Gelu (26%), Chasellas dore (66%), Aromat de Iași (15%).
  • In plantatiile cu pierderi peste 20% se recomanda efectarea taierilor de compensare.
  • Sursele de informare: ICDVV Valea Calugareasca, SCDVV Blaj, Bujoru, Iasi, Minis, Murfatlar, Odobesti, USAMV Bucuresti-SCDVV Pietroasa filiala, INCDBH Stefanesti.

 

Sursa: http://www.madr.ro/jurnal-agricol/4228-jurnal-agricol-22-februarie-2018.html