Stiri

Jurnal Agricol la data de 13 februarie 2018

Temperaturile înregistrate în regiunile pomicole și viticole și nivelul pierderilor provocate de accidentele climatice la data...

Pomicultura

  • Temperatura în zonele pomicole (minimele zilnice): ICDP Pitești, Mărăcineni -1,4ºC; SCDP Băneasa -2,4ºC ; Bistrița -1,1ºC; SCDP Constanța 1,7ºC; SCDCPN Dăbuleni -2,0ºC; SCDP Geoagiu -1,0ºC; SCDP Iași -1,5ºC; SCDH Târgu Jiu 1,6ºC; SCDP Voinești -0,1ºC.
  • Pornirea în vegetație: NU, excepție soiul de migdal Sandi și soiurile de piersic Springold și Springcrest de la SCDP Constanța și speciile de arbuști fructiferi lonicera (Lonicera caerulea var. edulis – kamchiatika) și socul (Sambucus nigra L.) de la ICDP Pitești, Mărăcineni.
  • Pierderi: la SCDP Constanța - la specia piersic, procent muguri de rod afectați: Cardinal (21%), Springcrest (17%), Redhaven (11%), Southland (17,5%); la specia cais, procent muguri de rod afectați: Neptun (4%), Goldrich (5%), Mamaia (6%). La aceste specii, pentru o recoltă normală, sunt suficienți doar 10% din mugurii de rod, care trebuie să fie viabili și uniform distribuiți în coroană.
  • Sursele de informare: pentru datele meteo ANM București și pentru fenologie ICDP Pitești, SCDP Băneasa, Bistrița, Constanța, Geoagiu, Iași, Voinești, SCDCPN Dăbuleni și SCDH Tg. Jiu.

 

Viticultura

  • Temperatura în zonele viticole (minima absoluta): I. Podisul Transilvaniei (podgoria Tarnave +1,1 ºC), II. Dealurile Moldovei (podgoria Iasi -2,7 ºC, podgoria Odobesti -1,2ºC, podgoria Dealul Bujorului -0,6 ºC), III. Dealurile Munteniei si Olteniei (podgoria Dealu mare/centrul viticol Pietroasa -2,2 ºC, centrul viticol Valea Calugareasca -0,9 ºC, podgoria Stefanesti -2,1 ºC), V.Crisana si Maramures (podgoria Minis-Maderat -1,0 ºC), VI. Colinele Dobrogei (Podgoria Murfatlar+ 0,5 ºC).
  • Pornirea in vegetatie: NU.
  • Pierderi: Da. In podgoria Iasi, in urma finalizarii analizelor de viabilitate, s-au inregistrat pierderi la principalele soiuri pentru struguri de vin: Feteasca alba (70%), Fetesca regala (30%), Muscat Ottonel (19%) si de masa: Gelu (26%), Chasellas dore (66%), Aromat de Iasi (15%).
  • In plantatiile cu pierderi peste 20% se recomanda efectarea taierilor de compensare.
  • Sursele de informare: ICDVV Valea Calugareasca, SCDVV Blaj, Bujoru, Iasi, Mnis, Murfatlar, Odobesti, USAMV Bucuresti-SCDVV Pietroasa filiala, INCDBH Stefanesti.

 

Sursa: http://www.madr.ro/jurnal-agricol/4203-jurnal-agricol-13-februarie-2018.html