Eco - teologie

I.6. Prin sfintii sai, Dumnezeu actioneaza asupra elementelor naturii

Prin sfintii sai, Dumnezeu actioneaza asupra elementelor naturii: 

Marea Rosie se desparte pentru a trece evreii condusi de Moise si fratele sau Aaron. (Iesirea 14, 16; 21)
Apa se transforma in apa buna de baut prin atingerea de un lemn aratat de Dumnezeu (Iesirea 15, 23-25).
Toiagul lui Aaron, care ii aduce consfintirea in functia de inalt preot, ”odraslise, inmugurise, inflorise si facuse migdale” (Numerii 17, 2-8).
Stanca izvoraste apa, dupa ce Moise o loveste de doua ori cu toiagul (Numerii 20, 8-11).
Sarpele de arama, facut de Moise si inaltat in pustie, a vindecat de moarte pe cei muscati de serpi (Numerii 21, 6-9).
Cerul este inchis la rugaciunile prorocului Ilie, poporul suferind de seceta in urmatorii trei ani pentru pacatele sale (III Regi 17, 1-7).
Apele sunt despartite de mantaua prorocului Ilie (IV Regi 2, 7-8; 14), sunt curatite de prorocul Elisei (IV Regi 2, 19-22), efectul nociv al unei plante introdus in mancare este eliminat (IV Regi 4, 39-41) iar oamenii se vindeca de boli (IV Regi 5,14; 20,7,9-11).
Animalele salbatice nu se ating de prorocul Daniel (Daniel 6, 23): ”Dumnezeu a trimis pe ingerul Sau si a astupat gura leilor, si ei nu mi-au facut niciun rau, pentru ca am fost gasit nevinovat inaintea Lui. Si nici inaintea ta, imparate, n-am facut niciun rau!"
Dar de cei care au uneltit impotriva lui da: ”Atunci a poruncit regele sa aduca pe barbatii aceia care defaimasera pe Daniel si au fost aruncati in groapa cu lei, ei, fii lor si femeile lor, si nici nu au ajuns bine in fundul gropii, ca leii s-au si napustit asupra lor si le-au sfarmat toate oasele.”(Daniel 6, 25)
Sfantul Pavel, muscat de o vipera, ramane neafectat (Fapte 28, 3-5)
Neascultarea este in continuare pedepsita, ”omul lui Dumnezeu, acela care nu s-a supus cuvintelor Domnului; Domnul l-a dat leului care l-a sfasiat si l-a omorat,..” (III Regi 13, 25-26, 28)

Iona este aruncat in pantecele pestelui pana a acceptat sa indeplineasca porunca lui Dumnezeu (Iona 2, 1-2; 11).
 
"Elemente de Ecologie la Sfintii Parinti in perioda patristica si postpatristica", 2017, Constanta