Eco - teologie

I.4. Efectele caderii

Efectele caderii.

Caderea protoparintilor din gradina raiului a dus dus incet la o indepartare de Dumnezeu. Omul a uitat de unde a venit si, prin faptele sale, s-a indepartat tot mai mult de Dumnezeu. Astfel, in loc de a reveni la locul sau, s-a afundat din ce in ce mai mult, impreuna cu el tragand si natura inconjuratoare.
”11. Pamantul insa se stricase inaintea fetei lui Dumnezeu si se umpluse pamantul de silnicii.
12. Si a cautat Domnul Dumnezeu spre pamant si iata era stricat, caci tot trupul se abatuse de la calea sa pe pamant.” Facere (6. 11-12).
Dumnezeu ia hotararea de a-l aduce la o stare de curatie, aceasta implicand moartea tuturor oamenilor ce locuiau atunci. Porunceste lui Noe sa faca o corabie in care sa intre cu toata familia lui dar si cu toate speciile de vietuitoare si plante existente la acel moment, parte femeiasca si barbateasca.
Dupa potop, ele s-au inmultit si s-au refacut efectivele existente anterior. In acelasi timp, Dumnezeu realizeaza ca ”cugetul inimii omului se pleaca la rau din tineretile lui” (Facerea 8, 21) si face legamant prin care ”cat va trai pamantul, semanatul si seceratul, frigul si caldura, vara si iarna, ziua si noaptea nu vor mai inceta!" (Facerea 8,22)
Reinnoieste, in acelasi timp, conditia omului pe pamant (Facerea, 9, 1-4; 9-11):
”1. Si a binecuvantat Dumnezeu pe Noe si pe fii lui si le-a zis: "Nasteti si va inmultiti si umpleti pamantul si-l stapaniti!
2. Groaza si frica de voi sa aiba toate fiarele pamantului, toate pasarile cerului, tot ce se misca pe pamant si toti pestii marii; caci toate acestea vi le-am dat la indemana.
3. Tot ce se misca si ce traieste, sa va fie de mancare; toate vi le-am dat, ca si iarba verde.
4. Numai carne cu sangele ei, in care e viata ei, sa nu mancati.
9. "Iata, Eu inchei legamantul Meu cu voi, cu urmasii vostri
10. Si cu tot sufletul viu care este cu voi: cu pasarile, cu animalele si cu toate fiarele pamantului, care sunt cu voi, cu toate vietatile pamantului cate au iesit din corabie;
11. Si inchei acest legamant cu voi, ca nu voi mai pierde tot trupul cu apele potopului si nu va mai fi potop, ca sa pustiasca pamantul. " ”

"Elemente de Ecologie la Sfintii Parinti in perioda patristica si postpatristica", 2017, Constanta