Inovatie si cercetare

codlingsf.jpg

Feromonii insectelor - utilizarea lor in protectia plantelor

In combaterea integrata a insectelor se pot folosi diferite dispozitive cu feromoni. In zilele noastre sunt cunoscuti feromonii a peste 1000 de specii de insecte.

Feromonii servesc la localizarea si atractia partenerului sexual, stimularea si reglarea procesului de copulare, la marcarea teritoriului, a locurilor de hrana
si cuibarit, la reglarea comportamentului social si de casta, la declansarea comportamentului de aparare si alarma, ca stimulator al depunerii de oua.

Avand aceste proprietati, cercetatorii au descoperit ca pot manipula si combate insectele daunatoare utilizandu-i in domeniul protectiei plantelor.

Metoda de actiune:
- Mesajele sunt transmise cu o mare eficacitate, utilizand cantitati infime de substanta.
- Raspunsul organismului receptor este complet preprogramat. Masculii, receptionand feromonul atractant sexual, nu sunt capabili sa deosebeasca daca acesta se transmite de la o femela sau de la o sursa artificiala. Aceasta caracteristica sta la baza folosirii momelilor feromonale pentru captarea masculilor speciilor daunatoare din habitat.
- Fiecare feromon transmite mesajul strict intraspecific, informatia continuta in el putând fi receptionata si decodificata, de regula, numai de indivizi din aceeasi specie. Sunt insa si cazuri când substantele care intra in compozitia feromonului sunt receptionate si de indivizi apartinând altor specii, insa informatia transmisa este descifrata numai partial sau are alte semnificatii. Aceasta caracteristica confera valoare ecologica “tratamentelor” cu feromoni, care vor afecta strict numai specia impotriva careia sunt aplicate, ecosistemul in ansamblu nefiind afectat.

In Romania, Institutul de Cercetari in Chimie “Raluca Ripan” din Cluj-Napoca, a intreprins cercetari in acest domeniu, avand o gama larga de produse pentru diferite specii horticole.

Ele se regasesc la adresa: http://feromoni.iccrr.institute.ubbcluj.ro/?page_id=20