Rol :
Afectiuni datorate carentei vitaminei A
eroftalmie si slabirea vederii pe timp de noapte.
Surse naturale de vitamina A
Untura de peste, ficat, morcovi, legume de culoare galbena si verde-inchis, oua, lapte si produse lactate, margarina, fructe galbene
Suplimente
Disponibile in doua forme: una derivata din untura de peste, iar cealalta hidrosolubila.
Forma hidrosolubila poate fi acetat sau palmitat si este recomandabila pentru persoanele cu intoleranta la grasimi, in special pentru suferinzii de acnee.
Toxicitate
Depasirea timp de luni de zile a unei doze zilnice de 50.000 poate determina efecte toxice la adulti. Peste 18.500 UI zilnic risca sa produca efecte negative la copii.
Simptomele intoxicatiei cu vitamina A sunt: caderea parului, greata, varsaturi, ingrosarea pielii, tulburari de vedere, eruptii cutanate, osteoporoza, menstruatii neregulate, oboseala, dureri de cap si marirea ficatului.
Inamici ai vitaminei A
Acizii grasi polinesaturati cu caroten pot distruge vitamina A in lipsa antioxidantilor
Sfaturi
Daca se iau mai mult de 400 UI de vitamina E zilnic, atunci este nevoie de cel putin 10.000 UI vitamina A pe zi.
Daca se iau anticonceptionale, nevoile de vitamina A scad.
Daca alimentatia zilnica include cantitati mai mari de ficat, morcov, spanac sau pepene galben, este foarte improbabil ca fie nevoie dsuplimente de vitamina A.
Vitamina A nu trebuie insotita de uleiuri minerale.
Vitamina A isi exercita cel mai bine efectele in prezenta vitaminelor complexului B, D, E in prezenta calciului, fosforului si zincului.
Sursa : Earl Mindell, 1991. Biblia Vitaminelor, Medicina Pentru Toţi, Editura Elit