Dictionar

Clasificarea plantelor in functie de gradul de aprovizionare a solului cu elemente nutritive

Cantitatea prea mare a unor cationi in solutia solului (Ca++,Mg++, Mn++, Na+, Al+++) are efecte toxice asupra plantelor, impiedicand dezvoltarea normala a acestora.

Plante nitrofile - plante care s-au adaptat la un continut mare de cationi de amoniu (NH4), dezvoltandu-se luxuriant. Aceste plante indicatoare pentru un anumit grad de aprovizionare a solului cu azot sunt repartizate in 6 trepte, de la N1 (specii indicatoare de soluri foarte slab aprovizionate) la N6 (specii numite indiferente, cu larga amplitudine ecologica).

Plante calcifile - plante care cresc pe soluri cu un continut ridicat in calciu (Onobrychis viciifolia - Sparceta, Vitis vinifera - Vita de vie s.a.).

Plante halofile - plante care cresc pe soluri saline, saraturoase, cu un continut ridicat in Na+ si Mg++. Acestea pot fi halofile ridicate, cresc numai pe soluri sraturoase (Salicornia europaea - Iarba sarata) sau pot fi halofile facultative, care se pot dezvolta si pe soluli nesaraturoase (Limonium gmelinii - Imortele).

Plante psamofile - plante care cresc pe nisipuri litorale sau continentale (Bassia laniflora, Ephedra distachya, Convolvulus persicus, Cakile maritima s.a.).

 

Bibliografie:

Savulescu Elena, 2013. Sistematica plantelor, Editura Printech, Bucuresti. ISBN 978-606-521-951-9