Abies concolor este o specie originară din America de Nord. Arbore de talia I, cu coroană conică. Frunze aciculare argintii, de 4-6 cm lungime, curbate spre partea superioară a lăstarilor. Conuri erecte, se desfac la maturitate.
Încrengatura: Pinophyta
Clasa: Pinopsida
Ordinul: Pinales
Familia: Pinaceae
Genul: Abies
Denumire științifică: Abies concolor
Denumire populară: Brad alb, Brad argintiu,Brad de Colorado
Bradul argintiu este originar din vestul Americii de Nord, din Munţii Stâncoşi şi Sierra Nevada, unde vegetează la altitudini de 1000-2700 m. (Clinovschi F., 2005)
Specie exotică, de talia I, care poate atinge până la 50 m în zona de origine. Coroana este piramidală, cu ramuri orizontale ce pornesc de la nivelul solului. Scoarţa este cenuşiu deschisă şi cu pungi de răşină. Lujerii sunt verzi-gălbui, slab păroşi sau glabri, iar mugurii sunt câte trei, răşinoşi. (Clinovschi F., 2005)
Frunzele sunt de forma unor ace foarte lungi, 4-7 cm, albăstrui sau verzi argintii, dispuse pe 2 rânduri, curbate în sus şi cu dungi de stomate pe ambele feţe.
Florile, neparfumate sunt grupate în inflorescențe de culoare roșie. Fructele sunt reprezentate de conuri de 6-12 cm lungime și 4-4,5 cm lățime, la început verzi, devenind brun-violet la coacere. Fiecare con conține 100-150 semințe ascunse în interiorul lui. Semințele, prevăzute cu bractei (aripioare) sunt eliberate odata cu dezintegrarea conului, aproximativ la 6 luni după polenizare.
- prin seminţe;
- prin altoire (pentru păstrarea culorii);
- prin butași. (Mănescu Cristina, 2010)
Înmulțirea prin semințe este metoda principală. În natura, semințele germinează cu ușurință odata cu topirea zapezii. Butășirea se face în perioada decembrie-martie, iar pentru rezultate mai bune, butașii se tratează cu hormoni de înrădăcinare.
Bradul argintiu este o specie heliofilă, rezistentă la ger, care tolerează atmosfera urbană. (Mănescu Cristina, 2010)
Ca exigenţe ecologice acesta este considerat o specie rustică, nepretenţioasă faţă de sol, rezistentă la secetă şi fum. (Clinovschi F., 2005)
Se poate planta în parcuri, grădini - solitar sau în grupuri.
Semințele sunt folosite drept hrană pentru păsări și unele mamifere, în special veverițe.
Lemnul este utilizat în construcții și pentru obținerea de celuloza și hârtie.
Link-uri utile:
https://en.wiktionary.org/wiki/Abies
Bibliografie
Clinovschi F., 2005. Dendrologie. Editura Universităţii Suceava, Suceava.
Mănescu Cristina, 2010. Arboricultură ornamentală – Suport de curs. USAMV din București, Facultatea de Horticultură, București.