2021 a fost declarat Anul International al Fructelor si Legumelor.
Lansarea oficiala a avut loc in data de 15 decembrie 2020.
Printre obiectivele asumate se numara:
- Cresterea gradului de constientizare si direcționarea atentiei politice catre beneficiile nutritionale si pentru sanatate ale consumului de fructe si legume;
- Promovarea unor diete si stiluri de viata diversificate, echilibrate si sanatoase prin consumul de fructe si legume;
- Reducerea pierderilor si a deseurilor din sistemele alimentare de fructe si legume;
- Diseminarea celor mai bune practici privind:
- Promovarea consumului si productia durabila de fructe si legume care contribuie la sisteme alimentare durabile;
- Sustenabilitate imbunatatita a depozitarii, transportului, comertului, prelucrarii, transformarii, vanzarii cu amanuntul, reducerii deseurilor si reciclarii, precum si interactiunilor dintre aceste procese;
- Integrarea micilor fermieri, inclusiv a fermierilor familiali, in productia locala, regionala si globala, lanturi de valoare/aprovizionare pentru productia si consumul durabil de fructe si legume, recunoscand contributia fructelor si legumelor, inclusiv a soiurilor, la securitatea alimentara, nutritie, mijloace de trai si venituri;
- Consolidarea capacitatii tuturor tarilor, in special a tarilor in curs de dezvoltare, de a adopta abordari si tehnologii inovatoare in combaterea pierderii si a risipei de fructe si legume.
https://youtu.be/6CZ9mF8EaLI
http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021