Stiri

2021-yifv.jpg

2021 - Anul International al Fructelor si Legumelor

2021 a fost declarat Anul International al Fructelor si Legumelor. 

Lansarea oficiala a avut loc in data de 15 decembrie 2020. 

Printre obiectivele asumate se numara:

  1. Cresterea gradului de constientizare si direcționarea atentiei politice catre beneficiile nutritionale si pentru sanatate ale consumului de fructe si legume;
  2. Promovarea unor diete si stiluri de viata diversificate, echilibrate si sanatoase prin consumul de fructe si legume;
  3. Reducerea pierderilor si a deseurilor din sistemele alimentare de fructe si legume;
  4. Diseminarea celor mai bune practici privind:
  • Promovarea consumului si productia durabila de fructe si legume care contribuie la sisteme alimentare durabile;
  • Sustenabilitate imbunatatita a depozitarii, transportului, comertului, prelucrarii, transformarii, vanzarii cu amanuntul, reducerii deseurilor si reciclarii, precum si interactiunilor dintre aceste procese;
  • Integrarea micilor fermieri, inclusiv a fermierilor familiali, in productia locala, regionala si globala, lanturi de valoare/aprovizionare pentru productia si consumul durabil de fructe si legume, recunoscand contributia fructelor si legumelor, inclusiv a soiurilor, la securitatea alimentara, nutritie, mijloace de trai si venituri;
  • Consolidarea capacitatii tuturor tarilor, in special a tarilor in curs de dezvoltare, de a adopta abordari si tehnologii inovatoare in combaterea pierderii si a risipei de fructe si legume.

https://youtu.be/6CZ9mF8EaLI

http://www.fao.org/fruits-vegetables-2021